söndag 3 februari 2008

På mormors vind

... var det spännande. Det var en riktig spökvind med knarrande golv, spindelväv och en massa grejer! Dit fördes allt som kunde vara bra att ha. Ingenting slängdes. Där fanns också en hel del möbler som som inte mera passade i stugan när morfar renoverade huset på 50-talet. T ex det här skåpet kommer min mamma ihåg från sin barndom, men jag minns det bara från "ypivinde" (=öppna vinden).


Nu har vi det som stereoskåp. Det fanns ett färdigt råtthål där man kunde dra ut alla ledningar!

Den här tvättkommoden hade nog åkt upp på vinden för ganska länge sedan. Locket har slagit sig och ett ben hade fallit av och ersatts med en träbit. Små maskhål syns lite här och där. Nu funkar kommoden bra som förvaring av ljus och ljusstakar.


Tant Lydia var en gammal kvinna som bodde i en lillstuga på gården. Jag har inte träffat henne för hon dog innan jag föddes. Det här mjölkaret hängde bredvid spisen i lillstugan.

6 kommentarer:

linnea-maria sa...

Vilka härliga gamla saker. Folk var mer sparsamma förr. Jag har släktingar som försöker slänga allt "gammalt skräp" oftast hamnar det hemma hos oss istället. /linnea-maria

Anonym sa...

Va härliga gamla saker! Ett sånt där mjölkar har jag också som jag hittat här på gården, här har ingenting sängts heller, till all lycka!

Anonym sa...

Så mycket fint du hittat! Roligt att det tas tillvara och inte bara dammar igen på en vind. Imponerande morfar du har förresten. Ett golvur till varje barnbarn - inte illa! Roligt at följa din blogg.
/Emma

Kamomilla sa...

Vilka underbara skatter!!!

sabina sa...

Vilekn skattgömma den vinden verkar vara! Tur för dig!! Sakerna/möblerna är ju ännu mer värdefulla när du vet varifrån de kommer och vem som använt dem. Vi har ett par riktigt gamla möbler som tillhört min pappas släkt och jag sätter STORT värde på dom!

Willewira sa...

Jag tycker det är underbart att hitta gamla saker i familjens gömmor och sedan veta att det finns en släkthistoria bakom dem.

Dessvärre har jag samlat på mig så mycket av "släktens" saker att jag inte har plats för allt. Ännu, ska jag tillägga. Jag försvara mig med att vi behöver det när huset är utbyggt. =)

Du måste ha varit överlycklig över att hitta alla dessa fina saker.
Det skulle jag varit!

Ha en riktigt skön kväll!
/Willewira