onsdag 6 februari 2008

Taket


...tittar man inte så ofta upp mot men jag tycker att innertaket är en viktig del av rummets helhetsintryck. Till all lycka finns ofta det ursprungliga taket kvar i gamla hus fastän man renoverat och förnyat. Under diverse skivor och modern panel sitter ofta originaltaket kvar. I de flesta rum har vi ett så kallat spårtak där takbräderna är inskjutna i spår i takbjälkarna. I köket är takbjälkarna aningen välvda


Passar på att också visa några lampor från vårt hem. Den här har min svärmor ropat in på en auktion för kanske 20 år sedan.


Här i salen ligger takbräderna ovanpå takbjälkarna. I det här rummet låg ett pärlsponttak under det gamla taket. Vi valde att ta tillvara det ursprungliga fastän det såg ut att vara i ganska dåligt skick men nu har vi vant oss vid att vissa bräder är lite vinda och att det har lite "glipor".

Från min mans släkt härstammar också den här jugendlampan. Det ska egentligen vara lampor i hålen och högst uppe också men jag tycker att den då lyser för starkt, åtminstone i det lilla rummet där den nu hänger. Här har vi också ett spåktak.


Alla våra takbräder var målade med limfärg som vi tvättade av med högtryckstvätt. Nu är alla tak målade med matt linoljefärg från Uula. Jättebra alternativ till limfärg! Färgnyansen är inte helvit utan 2% mossgrön.

8 kommentarer:

Handplockat sa...

woaow vilket tak och vilka lampor vilket otroligt vackert hus ni lever i

ska kika runt mera på din blogg
ha det bäst

Bergagårdens Lina sa...

Härliga tak!

Jag vet vilket jobb som ligger bakom fina tak...

Skrapande, tvättande och målande med armarna ovanför huvudet. Ojojoj vad ont nacken man får! Men det blir så snyggt med matt linoljefärg!

Anonym sa...

Väldigt vackra tak!
Vi har också orginaltaken kvar (tror vi i af)
Storstugans tak är spikade med hemsmidade spikar. Och vinda o sneda är de också! Men charmiga.

sabina sa...

Det ser väldigt bra ut tycker jag. Har nog inte lagt märke till att nån jag känner skulle ha spårtak men som du sa så är det ju inte det första man kikar på när man kommer in nånstans...

linnea-maria sa...

vilket vackert tak! Här hemma är det mest glesnande pärlspont. Men de är överspikade med masonit. /linnea-maria

Kamomilla sa...

Mycket vackert tak!Det är en utmaning att hitta passande lampor, men ni har lyckats!

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

Hej ...vad mycket härliga gamla saker du har...o vilket vackert tak!!!!

Tegsta G�rd sa...

Jättefina tak, det är bra med bruten vit! Som du säger, är taket en viktig del av helheten.