söndag 10 februari 2008

Golvet


...har man på något vis mera kontakt med! Det utsätts för ett hårt slitage och behöver tvättas oftare än taket... Vi har målat de flesta golv med en kimröksgrå linoljefärg. Vi funderade mycket på ytbehandlingen men valde att måla golven för annars borde vi ha slipat ner golvplankorna ordentligt för att få fram en ny yta och då skulle vi samtidigt ha förlorat den 'charm' som nötta golvplankor har. Plankorna var ganska stickiga och hade dessutom fula oljefläckar som skulle ha varit svåra att få bort. I hallen och sovrummet har vi obehandlade golv som vi bara skurar (ibland!) med linoljesåpa.

Den bredaste golvplankan i köket är 40 cm bred. Plankorna är också tjocka, upp till 10 cm, vilket är orsaken till att vi valde bort alternativet att installera golvvärme. Nu har vi bara golvvärme i våtutrymmena där vi har klinkers.


Svärmor har vävt alla våra mattor. Satt just och räknade hur många mattor vi har och kom fram till 16 stycken. Dessutom har vi några på vinden som vi inte använder just nu.

I fredags när jag kom hem hade min man städat hela huset och hängt ut mattorna för vädring så här konstnärligt... Det är egentligen tre stycken slanor som vi bundit ihop och i mitten hänger en stallykta.

7 kommentarer:

Kamomilla sa...

Härliga golv och härliga mattor! Vi har också gråmålade golv och av helt samma orsak. Vårt hus hade använts som både potatisförråd och mopedförvaring och gud vet vad, så golven var ganska skadade på sina ställen. ganska ojämna golv har vi och det är inte så lättstädat heller, men charmen är det som känns viktigast...

Anonym sa...

Wow, duktig svärmor du har! Väldigt vackra trasmattor. Golven ser vackra ut också, vi funderar på gråmålat golv i köket så småningom. Det gamla plankgolvet är inte helt där och det känns mer lättstädat i ett kök. Bra med lite inspiration!

Bergagårdens Lina sa...

Oj, vilka härliga golv! Såna drömmer jag om också! Vi måste tyvärr lägga in nya golvplankor eftersom det inte finns något gammalt golv kvar... trist.

Med nya som tappar man ju den där charmen som slitaget för med sig... Ni har verkligen ett fantastiskt fint hus!

Linnestinalund sa...

Ha, ha, gillar verkligen den sista bilden på mattorna!

linnea-maria sa...

Kimröksgrått är min favoritfärg. Jag kladdar med den lite överrallt på huset :)
I pojkarnas sovrum har det varit affär. Där var golvbrädorna sådär tjocka. Det som var så synd men ändå lite roligt det var att man såg stigar där folk hade gått och stått, fördjupningar i golvet. Det var inte så svårt att lista ut var varorna har stått. Nu har vi lagt in ett nytt skurgolv. Din svärmor har vävt jättefina mattor /linnea-maria

Englagård sa...

Vilken snäll svärmor du har. Har just "lusläst din blogg och beundrat dina härliga gamla möbler och dörrar, aaaahh, såna skulle jag också vilja ha:o)
Får jag länka till dig?

Ulrika sa...

Det är såå härligt med trägolv!!

Joo, man kan ha olivträd ute hela sommaren;)

Ps. Tack för lyckönskningen;)