måndag 21 januari 2008

Att bevara


...det som går är ju idén med att flytta ett gammalt hus. Egentligen borde man ju inte flytta ett hus från sin ursprungliga plats, men om det står på ett ställe där man inte kan tänka sig att bo och alternativet är att det faller ihop eller bränns upp så är det ju bättre att det "återanvänds".

Vi försökte behålla den ursprungliga rumsindelningen förutom att vi byggde ett badrum i ena stugan och byggde en ny trappa. Den ursprungliga trappan var bara en smal stege i fastun och skulle inte ha funkat om vi ska inreda rum på vinden.

10 kommentarer:

Linnestinalund sa...

Vad roligt att ha fotografier från huset hur det har sett ut förr! Vi hittade också en del gamla foton på vinden. Har ni träffat någon som bott i huset också?

Bergagårdens Lina sa...

Det är så häftigt med ert hus! Jättekul att ni vet så mycket historia kring huset, och fotografier är ju helt suveränt så man har något att utgå ifrån! Lyckliga ni! :)

Willewira sa...

Vilket projekt!!

Hur forslade ni huset? Plockade ni ner det bit för bit eller tog ni hela huset på en gång?
Ni kan inte ha gjort något annan än att jobba på huset i flera år, eller hade ni hjälp?

Men vad fint det blivit. Verkligen!!
Det är ju också roligt att ha de gamla korten på huset. Se hur det såg ut förr.

Jag tycker det är jättespännande att se ett projekt som erat.
Ni har ju fått det så fint.
/Willewira

Anonym sa...

Tack för era uppskattande kommentarer!
Vi har träffat några som bott i huset eller släktingar till dem. Bl a en dam som blev alldeles till sig när hon steg in i huset och tyckte att det var precis som hon kom ihåg det från sin barndom. Så'nt e ju kul!
Om flytten: Vi började med att plocka bort fönster, dörrar, foderbräden, en del av panelen, golvplank och tak. Sedan var det ju en massa bråte som skulle rivas, t ex det gamla plåttaket. När bara stockstommen återstod så hade vi en långtradare med griparm som plockade ner stommen stock för stock. Till sist tog vi kilstensgrunden. Det "lösa" materialet (fönster, dörrar mm) transporterade vi själva på släpkärra och den stora flytten krävde två turer med långtradaren.
Vi hade en ansvarig byggmästare anställd på heltid i 9 månader. Under den vintern var min man ledig 1 dag/vecka och jobbade på huset förutom alla helger och kvällar. Vi har också periodvis haft hjälp av våra föräldrar.
Nu efteråt kan vi ibland fundera hur vi orkade, men då vi var mitt i det var det så intressant och kul!

Anonym sa...

Å så kul att få se planlösningen på ert hus! Och jättestort verkar det!
Vi har liknande planlösning med ändkamrar, men en storstuga som är 49 kvadratmeter, där kök och vardagsrum samsas.

Nyhems byggnadsvård sa...

Hej!
Vad kul att du hittat min blogg! Är ju själv nybörjare i bloggvärlden, men hade faktiskt varit inne och "smygläst" din fina blogg förut. Tycker ert hus är helt fantastiskt, och det var intressant att läsa din beskrivning av hur flytten gick till här bland kommentarerna. Detta kan du skriva mer om på bloggen! Ofta är det så att man inte kan förstå hur man orkade när man ser tillbaka. Och ofta är det just under småbarnsåren som man håller på som värst. Har du berättat hur gamla dina barn är? Det ser på bilderna ut som ni har väldigt högt i tak? Eller kanske låga dörrar? Vet ni när huset är byggt? Är det ert första hus, och hur VÅGADE ni ta er an projektet? Har ni utbildning i byggnadsvård. Vacker "veranda" och snyggt med det galvade plåttaket! Mvh Mitt Egnahem

Lantliga drömmar sa...

Så roligt att få se ritningarna på huset! Jag tycker ert hem verkar vara alldeles fantastiskt!

Kul att läsa hur ni gjorde när ni flyttade det också!

Härligt också att ha gamla foton på hur det såg ut tidigare, ett värdefullt minne och arv från tidigare generationer.
Måste ha varit underbart att få höra den gamla kvinnan berätta att det ser ut precis som när hon avr liten, det betyder ju att ni verkligen lyckats med att bevara den gamla stilen på hemmet!

Ha det gott!
Kram!

Lantliga drömmar sa...

Får jag förresten fråga vad ni har för värmesystem?
Vi ska ju börja bygga så småningom, i gammal stil, men värmeslingor i golvet funkar ju inte så bra med trägolv, och element på väggarna ser ju inte så snyggt ut...

Kram!

Lantliga drömmar sa...

Tack för ditt svar angående värmesystemet! :-)

Vi har också funderat på jordvärme/bergsvärme, och som sagt nästan kommit fram till attt ha element, men så började ju jag tveka lite då när det slog mig att jag t.ex. inte kan ha köksskåp längs med hela väggen, då ju elementen kommer där under fönstren... Stora problem jag har :-)
Nå, vi får fundera vidare!
Tack än en gång!

Kram!

Jonna sa...

Hej. kikar in... Vad fint ni har det :-)
Jonna