fredag 29 februari 2008

Lång paus

...med bloggandet blev det. Förra veckan blev intensiv med en del viktiga beslut som skulle fattas. Spännande saker! Återkommer...


Den här veckan har vi haft sportlov. För att få uppleva riktig vinter åkte vi i nordostriktning till en skidort som heter Ukkohalla. Snödjupet var kring 1 meter och landskapet sagolikt vackert! Så nu har jag inga husbilder att visa men här åker vår minsting (6 år) motorkälke för första gången. Min man tyckte att bilden kan liknas vid cowboyen som rider in i solnedgången, så det är det närmaste "lantliv" jag har att visa...

Dottern var trogen sin stil och skidade med pilotglasögon och basker!

onsdag 13 februari 2008

Herrskär

...är en holme ute i Finska viken där min svärmor föddes och växte upp. Ett riktigt Saltkråkanparadis om somrarna, men säkert ett ganska hårt liv om vintrarna. Numera är ingen fast bosatt där året om. Hemgården är såld men vi har några minnen därifrån:

Handdukshängaren har vi i vårt badrum.


Man borde ju minska på saltintaget men den här är nog i daglig användning...


Vi kärnar inte vårt eget smör så den här har vi bara som prydnad!


Kompassen var kanske livsviktig när man överraskades av dimma.


Idag är alla minnen viktiga för oss. Vi har vår sommarstuga på en grannholme och vi kan hälsa på de nya invånarna och återuppliva gamla minnen!

söndag 10 februari 2008

Golvet


...har man på något vis mera kontakt med! Det utsätts för ett hårt slitage och behöver tvättas oftare än taket... Vi har målat de flesta golv med en kimröksgrå linoljefärg. Vi funderade mycket på ytbehandlingen men valde att måla golven för annars borde vi ha slipat ner golvplankorna ordentligt för att få fram en ny yta och då skulle vi samtidigt ha förlorat den 'charm' som nötta golvplankor har. Plankorna var ganska stickiga och hade dessutom fula oljefläckar som skulle ha varit svåra att få bort. I hallen och sovrummet har vi obehandlade golv som vi bara skurar (ibland!) med linoljesåpa.

Den bredaste golvplankan i köket är 40 cm bred. Plankorna är också tjocka, upp till 10 cm, vilket är orsaken till att vi valde bort alternativet att installera golvvärme. Nu har vi bara golvvärme i våtutrymmena där vi har klinkers.


Svärmor har vävt alla våra mattor. Satt just och räknade hur många mattor vi har och kom fram till 16 stycken. Dessutom har vi några på vinden som vi inte använder just nu.

I fredags när jag kom hem hade min man städat hela huset och hängt ut mattorna för vädring så här konstnärligt... Det är egentligen tre stycken slanor som vi bundit ihop och i mitten hänger en stallykta.

onsdag 6 februari 2008

Taket


...tittar man inte så ofta upp mot men jag tycker att innertaket är en viktig del av rummets helhetsintryck. Till all lycka finns ofta det ursprungliga taket kvar i gamla hus fastän man renoverat och förnyat. Under diverse skivor och modern panel sitter ofta originaltaket kvar. I de flesta rum har vi ett så kallat spårtak där takbräderna är inskjutna i spår i takbjälkarna. I köket är takbjälkarna aningen välvda


Passar på att också visa några lampor från vårt hem. Den här har min svärmor ropat in på en auktion för kanske 20 år sedan.


Här i salen ligger takbräderna ovanpå takbjälkarna. I det här rummet låg ett pärlsponttak under det gamla taket. Vi valde att ta tillvara det ursprungliga fastän det såg ut att vara i ganska dåligt skick men nu har vi vant oss vid att vissa bräder är lite vinda och att det har lite "glipor".

Från min mans släkt härstammar också den här jugendlampan. Det ska egentligen vara lampor i hålen och högst uppe också men jag tycker att den då lyser för starkt, åtminstone i det lilla rummet där den nu hänger. Här har vi också ett spåktak.


Alla våra takbräder var målade med limfärg som vi tvättade av med högtryckstvätt. Nu är alla tak målade med matt linoljefärg från Uula. Jättebra alternativ till limfärg! Färgnyansen är inte helvit utan 2% mossgrön.

söndag 3 februari 2008

På mormors vind

... var det spännande. Det var en riktig spökvind med knarrande golv, spindelväv och en massa grejer! Dit fördes allt som kunde vara bra att ha. Ingenting slängdes. Där fanns också en hel del möbler som som inte mera passade i stugan när morfar renoverade huset på 50-talet. T ex det här skåpet kommer min mamma ihåg från sin barndom, men jag minns det bara från "ypivinde" (=öppna vinden).


Nu har vi det som stereoskåp. Det fanns ett färdigt råtthål där man kunde dra ut alla ledningar!

Den här tvättkommoden hade nog åkt upp på vinden för ganska länge sedan. Locket har slagit sig och ett ben hade fallit av och ersatts med en träbit. Små maskhål syns lite här och där. Nu funkar kommoden bra som förvaring av ljus och ljusstakar.


Tant Lydia var en gammal kvinna som bodde i en lillstuga på gården. Jag har inte träffat henne för hon dog innan jag föddes. Det här mjölkaret hängde bredvid spisen i lillstugan.